Vad är ekologisk hudvård?

Ekologiska skönhetsprodukter är allt vanligare att folk överlag vill satsa på. När ett livsmedel är ekologiskt odlat betyder att det drivits upp utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, och således innehåller mindre onaturliga gifter än mat som odlas med konventionella metoder.

Men hur är det då när det står att en ansiktskräm, ett läppstift eller ett schampo är ekologiskt? Det är inte lika enkelt som med livsmedel. Grejen är att få saker är 100 % ekologiska. Det beror på att något bara kan vara ekologiskt om det kan odlas och det är svårt att skapa produkter med bara odlade saker om man säger.

Ekologiskt: Eko ingredienser är plantbaserade och har drivits upp med ekologiska metoder. Avokado, havregryn, ringblomma och eukalyptus är exempel på ekologiska ingredienser.

Naturligt: När man talar om naturlig hudvård syftar man till produkter som ofta innehåller ekologiska ingredienser men också andra ingredienser som förekommer i naturen till exempel mineraler eller något så självklart som vatten. Produkterna brukar innehålla få eller inga syntetiska ingredienser.

Det betyder dock inte att alla växtbaserade ingredienser i en ekoprodukt är just ekologiska.

Eko-certifieringar

Du som verkligen vill garantera dig om att det du köper är så ekologiska som de bara kan så finns det en del märkningar du kan titta efter. Som dessa:

  • Cosmos Organic som säkerställer att tio procent av ingredienserna är ekologiska.
  • Natrue som har olika märkningar för produkter med 50 respektive 70 procent ekologiska ingredienser.
  • Ecocert innebär att 95 procent av innehållet ska vara naturligt och minst 10 procent ekologiskt.

Sedan finns det även fler märkningar som garanterar att det är mellan 10-100 % ekologiskt.

5 Jun 2020